Ida de Nijs

Ida de Nijs bracht haar jeugd door in Beverwijk/Wijk aan Zee.
Ze ging naar een school met kunstzinnige vorming in Amsterdam. De IVKO zorgde ervoor dat ze in aanraking kwam met muziek, cabaret en andere artistieke uitingen. Daar ook bleek al vroeg dat ze kon zingen. Ze zong af en toe in een kleine studio bij Ruud Klokgieter, de gitarist van ZEN. (Hair 1969). Duo’s werden gevormd met o.a. Jan ten Hoopen en Ton Souren. Maar om echt een zangcarrière na te streven kwam er eigenlijk niet van.
Dat gebeurde pas toen ze in België kwam wonen, haar drie dochters groot werden en ze een nieuwe liefde vond in een jeugdvriend.
Waarom ze niet meer zong, vroeg hij.

Ze kreeg de opname van een CD voor haar verjaardag. De ACE studio en de uitgenodigde muzikanten waren verbaasd. Hier stond een volledig onbekende vrouw van 56 die zonder problemen alles zong wat er van haar gevraagd werd met een volledig eigen stemgeluid. Dat de CD alleen voor haar kinderen en toekomstige kleinkinderen zou zijn vonden ze geen goed idee. HKM werd ingeschakeld en het album ”Tussen Amsterdam en Brussel” met liedjes die Ida altijd graag eens zou willen zingen werd vormgegeven door Rens Dekker. Ze ging optreden, werd gedraaid op de grotere Vlaamse muziekstations en op talloze kleine radiostations in Nederland en België. MENT TV, de grote Vlaamse muziekzender voor Nederlandstalige muziek en TV Oranje in Nederland zonden haar clips uit en ze begon te begrijpen dat ze serieus een zangeres aan het worden was. Complimenten van Liesbeth List, Gerard van Maasakkers, en vele anderen die ze had gecoverd op “Tussen Amsterdam en Brussel” hielpen haar zelfvertrouwen groeien.

Nadat ze werd genomineerd voor een Loftrompet, samen met Dana Winner en Lisa del Bo voor beste Vlaamse zangeres, was ze er zeker van. Ze wilde een tweede album en begon keihard te werken in de studio om deze keer een album te maken met nieuwe en onbekende liedjes. En deze keer won ze De Loftrompet voor de Verrassing van 2017!

Dezelfde beroemde muzikanten als op haar eerste album kwamen haar graag begeleiden. “Zandloper” werd een unieke CD doordat Kris de Bruyne, onder de indruk van haar aparte stem, vroeg om zijn “Amsterdam” in een duet met hem op te nemen. Maarten Peeters en Belinda Meuldijk schreven “Alles Verandert” voor het album, Bart Herman een bekende Vlaamse componist en liedjesschrijver leverde een opgewekt nummer, Ida vertaalde zelf, met het team om haar heen, twee nummers van Eva Cassidy en HKM vroeg het Ida de Nijs team Nederlandstalige versies te maken van twee Limburgse nummers. Haar producers wilde niet achter blijven en zowel Frank Van Bogaert als Marty Townsend schreven een “Ida de Nijs” nummer. Kees Koek, de Nederlandse componist, producer en band leider van Different Cook, die Ida de Nijs goed kent, schreef twee persoonlijke nummers voor haar. Eén met Bram Koning en een met Tony Neef. En langzaam kreeg “Zandloper” het gewenste kwalitatieve niveau waar ze naar streefde. Rens Dekker wilde ook graag dit album vormgeven en het geheel is van een nog maar zelden gezien kwaliteitsniveau.

In België ben je eigenlijk pas een bekende zangeres als Radio2 je liedjes in een A-rotatie draait. Dat gebeurde nu meteen in de eerste week van de release. En Radio2, VBRO en Family radio verklaarde “Zandloper” tot CD van de week. Ze werd Prachtplaat op Family radio, kreeg uitgebreide interviews bij VBRO, werd Trotsplaat bij dat station,deed ook nog mee in een nieuw radioprogramma van die zender, werd Lieveling op MENT TV met haar clip van “Hou me eens vast”, en staat inmiddels met drie nummers tegelijk van het ZANDLOPER album, in de Vlaamse Ultratop 50. Leuk is dat verschillende radio en TV stations andere liedjes van de CD draaien. Een bewijs dat ze allemaal van hoog niveau zijn.

De volgende stap? Het theater met een liedjesprogramma misschien? Dat zou best eens kunnen want het fantastische succes van haar live optreden met een negenkoppige band voor haar albumpresentatie van “Zandloper” vraagt zeker om meer. Op haar website www.idadenijs.be staan, naast veel foto’s, ook videoclips, en live optredens o.a. van de laatste CD presentatie.

Ida zingt niet om er financieel beter van te worden, ze is al rijk wonend in België,vindt ze. Ook beroemd worden zegt haar niet veel. Aan zangwedstrijden heeft ze slechts een keer serieus mee gedaan. Ze won prompt, maar vond het meteen genoeg. Teveel schimmige belangen, discutabele kwaliteiten in de jury, teveel haat en nijd onder de collega’s, niets voor haar. Dat er mensen zijn die genieten van haar optredens is voor haar al meer dan voldoende. Zingen in de studio is wel heel leuk, zegt ze, omdat ze zich dan goed kan concentreren op de inhoud van een lied. En dat is voor Ida heel belangrijk. Gevoel leggen in woorden op muziek… Deze maanden brengt ze weer veel tijd in de ACE studio door.

Optreden

Op aanvraag

Prijzen zijn louter informatief en onder voorbehoud. Alle prijzen zijn steeds excl. BTW, licht, geluid en Sabam. Op buitenlandse artiesten komt er eveneens bedrijfsvoorheffing bovenop de vermelde prijs. Gelieve ons te contacteren voor de meeste recente voorwaarden en prijzen.

Boek artiest